Seperti ku katakan, setiap hujung minggu ku penuh dengan aktiviti-aktiviti menarik. namun aku sempat meluangkan masa bersama sahabat-sahabat seperjuangan ku untuk memasak. memasak?? tentu ia mengejutkan. bukanlah aku yang memasak tapi cukuplah setakat membantu mereka yang lebih mahir dalam bidang itu.
seperti tertera pada tajuk diatas kami memasak nasi maqlubah ia merupakan resipi dari timur tengah. pernah aku saksikan di kaca televisyen cara mereka membuat masakan yang enak itu. namun, kali ini aku berpeluang untuk membuat dan merasanya. di sini aku ingin berkongsi resipi dan cara membuatnya..
selamat mencuba...!!!
3 gelas beras Thailand Sunwhite.
1 peket syairiyyah (vermicelli)
1 biji terung besar (bazinjan)
1 ketul kentang besar
1 bunga kobis (zahri)
3 biji lemon (potong)
3 biji lemon (potong)
1 biji bawang besar(potong dadu)
1 batang kayu manis.
Air Rempah (baharat).
2 sudu besar serbuk kunyit (kurkum/usfur)
2 sudu besar rempah campuran (baharat musyakkal)
2 sudu besar serbuk cumin (jintan) (kammon)
2 sudu besar rempah kabsah
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar rempah lada putih
2 sudu besar serbuk halia (zanjabil)
#kalau tidak ada rempah di atas, masukkan rempah-rempah yang anda ada.
#kalau tidak ada rempah di atas, masukkan rempah-rempah yang anda ada.
-pembantu chef, umair(kiri) & anwari(kanan)-
Cara-cara:
2. Rendam beras selama 20 minit.
3. Bersihkan ayam dan potong 8 bahagian (mengikut kesesuaian)
4. Rendam ayam selama setengah jam dalam perahan lemon dan sedikit air.
5. Sementara itu panas air setengah periuk besar.
6. Setelah air menggelegak, masukkan ayam yang telah direndam dengan lemon tadi.
7. Masukkan 1 sudu besar setiap rempah-rempah di atas.
8. Masukkan bawang besar yang telah dipotong dadu sebatang kayu manis.
9. Rebus ayam tersebut hingga masak.
1. Kupaskan kulit terung.
2. Potong terung anggaran 1/2 inci tebal.
3. Terung direndam dengan sedikit garam (supaya apabila digoreng, terung tidak menyerap banyak minyak)
4. Kupas kentang.
5. Potong kentang 1/2 inci tebal
6. Potong bunga kobis.
Panaskan minyak.
Goreng terung sehingga kekuningan dan angkat.
Goreng kentang sehingga kekuningan dan angkat.
Goreng bunga kobis hingga kekuningan dan angkat.
Goreng syaiiriyyah hingga garing dan angkat.
-pembantu chef, Marwan-
Sementara itu...
1. Beras ditoskan dan letakkan dalam besen.
1. Beras ditoskan dan letakkan dalam besen.
3. Masukkan satu sudu besar setiap rempah dan gaulkan dengan beras.
4. Masukkan syairiyyah dan gaulkan bersama beras.
5. Biarkan seketika.
6. Sediakan periuk di atas api.
7. Masukkan 1/4 campuran beras di atas.
8. Masukkan ayam (dari sup)
9. Masukkan 1/4 beras di atas.
10. Masukkan terung goreng.
11. Masukkan1/4 beras.
12. Masukkan kentang goreng.
13. Masukkan 1/4 beras.
14. Masukkan bunga kobis goreng.
15. Akhir sekali masukkan sup ayam yang telah ditapis.
16. Kalau sup ayam tidak cukup, tambah air panas sehingga air mencecah 1 inci (2 jari) atau lebih sikit dari paras beras dan campuran. (jangan tambah air sejuk.) Masak di atas api sederhana atau di dalam oven.
-ketua chef, Moja-
Selepas semuanya selesai. dan masa untuk makan. tetapi, segala menu diatas tidak sempurna tanpa sentuhan terakhir ini.ia merupakan antara syarat penting untuk menjadikannya 'nasi maqlubah'.kerana 'maqlubah' bermaksud terbalik..saksikan..
ittadukimas!! (^_^)
p/s: resipi ni copy dari orang lain punya website.so, kalu ade yang tak faham tu buat2 faham la...
2 ulasan:
menarik menarik! :)
selamat merasa a.k.a mencuba
hehe
try la buat.best2.buat dgn grup usrah.aktiviti menarik tau..hehe :)
Post a Comment